Verloochening en Belofte, Domkerk Utrech

Lichaam van Christus, 2009, olieverf op linnen, 80x60 cm

TROUW, Van onze redactie religie; filosofie7 april 2009, 14:56

 

In de protestantse Domkerk in Utrecht krijgt de kruisweg een geheel eigentijdse betekenis. Acht kunstenaars verbeelden voor de tentoonstelling ’Verloochening en Belofte’ op persoonlijke wijze de lijdensweg van Jezus. Op Trouw.nl verschijnen tot aan Pasen de kunstwerken met korte toelichting. Vandaag de vijfde aflevering: 'Lichaam van Christus' van George Meertens.

Gewond lichaam, vlees en bloed.

Een indringend beeld komt op je af.

Het gewonde lichaam is dichtbij.

 

‘Lichaam van Christus’ van kunstenaar George Meertens hangt tussen twee andere schilderijen met beslissende momenten uit het passieverhaal. Het eerste is ‘Hof van Olijven’ dat verwijst naar het moment dat Jezus zich voorbereidt op zijn sterven. In de olijfgaard wordt hij verraden. Het derde draagt de titel ‘En de voorhang scheurde’. Als Jezus na zijn kruisiging sterft, scheurt het voorhangsel dat in de tempel het heilige der heilige afschermt.

 

De doeken zijn met olieverf geschilderd, abstract en fragmentarisch. In het werk van George Meertens is kleur belangrijk. Hij vat zelf zijn werk samen ‘als een verzameling documenten over leven, liefde, lijden en dood, het vieren van de wederopstanding en de verlossing.’

 

Verloochening en belofte, tentoonstelling Domkerk Utrecht, t/m 16 april. (ma-vr 11-16u, za 11-15.30u, zo 14-16u).